— Jonge ondernemers | basisonderwijs

Speciaal voor groep 7 en 8 hebben wij een project ontwikkeld waarbij de groep voor 1 dag een bedrijfje opzet. Het uitdenken van alle mogelijke scenario’s worden op een visuele en overzichtelijk manier gedaan. Het allermooiste is dat dit bedrijf daadwerkelijk wordt uitgevoerd voor een dag! Daarbij gaan alle verdiensten naar het goede doel Little Lions Cape Town.

Tijdens dit project kunnen de leerlingen hun creativiteit laten gaan. Doormiddel van het bedenken van nieuwe ideeën, samenwerken met klasgenoten en dat allemaal terwijl ze bezig zijn met leren omgaan met verschillende elementen van ondernemerschap. Een unieke ervaring voor leerlingen.

basisschool project ondernemerschap discover visually

— Wat gaan wij doen?

Tijdens deze dag gaan wij aan de slag met de eerste stappen van het ondernemerschap. Speciaal voor groep 7 en 8 hebben wij een supergaaf project ontwikkeld waar zij aan de hand van 25 euro op een visuele manier aan de slag gaan met een bedrijfsidee die ook daadwerkelijk één dag uitgevoerd wordt. Denk aan het openen van een lunchroom, het geven van fitness lessen op het schoolplein of een theater voorstelling.

Van het brainstormen naar het daadwerkelijke bedrijf langs vraagstukken over personeel, financiën, inkoop, marketing en nog veel meer bedrijfsaspecten komen zij op een visuele manier tot het ultieme bedrijf. Om een stukje terug te geven aan de wereld wordt al het op die dag verdiende geld gedoneerd aan de stichting Little Lions.

— De doelen

Met dit project zijn de leerlingen dus niet alleen bezig met het ondernemen maar ook met visuele communicatie, de sustainable development goals, vaardigheden van de toekomst en verschillende kerndoelen van het onderwijs.

De perfecte kans om op een praktische manier leerlingen hun lesstof in de praktijk te brengen en een nieuwe ervaring te bieden.

N

Rekenen

Met het uitzoeken van financiën leren leerlingen op een toegepaste manier rekenen.

N

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Naast het opzetten van het bedrijfje wordt er ook gekeken naar verschillende vraagstukken in de wereld.

N

Taal

Zowel mondelingen als schriftelijke vaardigheden komen aan bod in dit project.

N

21st eeuwse vaardigheden

Creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerken en nog veel meer.

— Programma van de dag

Het gehele programma zal op een visuele manier uitgewerkt worden.

* Tijden kunnen worden aangepast aan de lesuren die jullie hanteren.

^
8:30

Begin van de dag

Tijdens een actieve stand up gaan we de dag bespreken en elkaar leren kennen. Hierin stellen wij ook het goede doel aan jullie voor.

^
9:00

Visuele Communicatie

De leerlingen leren de basis van visuele communicatie terwijl zij bezig zijn met creativiteitsoefeningen en idee generatie. Hierbij word er dan ook de keuze gemaakt over het idee dat ze gaan uitvoeren.

^
10:15

Pauze

^
10:30

Doelgroep

Wie is de ideale klant voor hun bedrijfsidee? Aan wie gaan jullie dat verkopen? Denk bijvoorbeeld aan buurtbewoners of ouders.

^
11:00

Financieel

Tijd om de cijfers in te duiken. Welke kosten moeten er gemaakt worden om het bedrijf uit te voeren, en hoeveel opbrengsten denken jullie te gaan maken?

^
12:00

Pauze

^
13:00

Plannen en organiseren

In deze sessie gaan de leerlingen aan de slag met al het voorbereidende werk voor hun bedrijf. Denk hierbij aan welke inkopen er gedaan moeten worden, promotiemateriaal, dagplanning en wie wat gaat doen. Dit gaan ze natuurlijk niet geheel zelf doen, maar wij delen hen op in groepjes en helpen hun dan met de uitwerking.

^
14:45

Presenteer jullie idee

De leerlingen mogen trots zijn op het uitwerken van hun bedrijfsidee. Dit is het juiste moment om de leerkracht(en) de getekende presentatie te laten zien. 

^
15:00

Einde van de dag!

Alle plannen voor de onderneming liggen klaar en alles is geregeld, buiten de onderneming uitvoeren natuurlijk!

w

Preference for English?

No problem, we are fluent in English and ensure that all materials and courses are available in English. An ultimate opportunity for students.

— De kracht van combinatie

Kerndoelen combineren discovervisually
Kerndoelen

Tijdens deze dag werken wij natuurlijk ook aan enkele kerndoelen. Hieronder kunnen jullie zien welke dat zijn.

Nederlands

 1. De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
 2. De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.
 3. De leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren.

Engels (indien de workshop in het Engels gegeven wordt)

 1. De leerlingen leren informatie te verwerven uit eenvoudige gesproken en geschreven Engelse teksten.
 2. De leerlingen leren in het Engels informatie te vragen of geven over eenvoudige onderwerpen en zij ontwikkelen een attitude waarbij ze zich durven uit te drukken in die taal.

Rekenen / Wiskunde

 1. De leerlingen leren praktische en formele rekenwiskundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.
 2. De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.
 3. De leerlingen leren structuur en samenhang van aantallen, gehele getallen, kommagetallen, breuken, procenten en verhoudingen op hoofdlijnen te doorzien en er in praktische situaties mee te rekenen.
 4. De leerlingen leren de basisbewerkingen met gehele getallen in elk geval tot 100 snel uit het hoofd uitvoeren, waarbij optellen en aftrekken tot 20 en de tafels van buiten gekend zijn.
 5. De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.

Oriëntatie op jezelf en de wereld

 1. De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.

 

Ondernemerschap

In iedereen schuilt een ondernemer!

Als je om je heen kijkt kent iedereen meerdere ondernemers, van een kleine hobbyist, een sportschool eigenaar, tot een eigen advocatenkantoor. Deze mensen hebben allemaal passie voor hun vak en willen dit graag met de wereld delen.

Dus ook in jullie leerlingen schuilt een ondernemer. Wie weet beginnen ze wel een eigen kapsalon, een bouwbedrijf of worden ze een zelfstandige consultant in de toekomst. Doormiddel van dit project ontdekken ze al vroeg wat er komt kijken bij ondernemerschap en hoe ze hun unieke sterktes kunnen inzetten.

21e eeuwse vaardigheden

We zien de wereld om ons heen snel veranderen. Het is daarom erg belangrijk om de vaardigheden van de toekomst te blijven ontwikkelen.

Met ons project focussen wij ons op de volgende vaardigheden:
– Creativiteit
– Probleemoplossend vermogen
– Samenwerken
– Digitale Vaardigheden

Visuele Communicatie

Visuele Communicatie is hetgeen waar wij voor staan. Door op een andere manier te kijken, leren en communiceren ontdekken leerlingen een manier die bij hun past. Daarnaast stimuleert visueel een groot deel van de 21e eeuwse vaardigheden.

Er zal altijd een combinatie zijn met verbale communicatie, maar door visueel als optie te bieden kunnen leerlingen aan de slag gaan om een balans te vinden die het beste bij hun past.

— Sustainable development goals

SDG Good health Discover Visually
SDG Quality education Discover Visually

— Het goede doel: Little Lions Child Coaching

little lions logo

Veel kinderen in de townships van Kaapstad groeien op in zeer barre omstandigheden en worden geconfronteerd met de gevolgen van armoede, geweld in de gemeenschap en ondervoeding. Kinderen hebben vaak niet de middelen om hun volledige potentieel te bereiken.

Bij Little Lions zien we dat er een wanhopige behoefte is om te focussen op mentale kracht, het opbouwen van zelfvertrouwen en om kinderen bewust te maken van hun mentale gezondheid.

Hun doel is om ervoor te zorgen dat kinderen toegang hebben tot gratis workshops om te werken aan hun emotionele ontwikkeling, zelfvertrouwen en weerbaarheid. En dat alles op een laagdrempelige, veilige en leuke manier.

— De investering

* Bovengenoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW

— Veelgestelde vragen

Wat is de locatie van de workshops?

De workshops vinden indien mogelijk op jullie locatie plaats, hierbij zal er ten alle tijden gedacht worden aan de huidige corona maatregelen. Zo kunnen we het beste samenwerken en elkaar begrijpen.

Wanneer het niet anders kan zullen wij een interactieve online sessie verzorgen waar er met meerdere kleinere groepen gewerkt zal worden.

Kan de duur aangepast worden op eventuele lesuren?

Ja, dit is mogelijk! We houden rekening met de lesuren van de school.

— Contacteer ons

Voor alle andere vragen kun je natuurlijk contact met ons opnemen. Daarnaast is het ook mogelijk om een afspraak in te plannen. Tijdens deze online videoafspraak beantwoorden we al jullie vragen en maken we kennis. Dit is dan ook geheel gratis en vrijblijvend.

Mail contact:
[email protected]

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?
Volg dan onze socials!